Предишна
Следваща

Исхемичният инсулт (мозъчен удар) е нарушение на кръвоснабдяването на мозъка, водещо до необратимо увреждане на част от него. Предизвиква се от запушване на кръвоносен съд в мозъка – тромбоза (образуване на съсирек на място в кръвоносния съд) или емболия (запушване от тромб, формиран в сърцето при нарушен сърдечен ритъм и отнесен от кръвотока до мозъчен съд). България е старанта в Европейският съюз с най-много хора поразени от инсулт.

Ротари Дистрикт 2484 България чрез своите клубове: Ротари клуб (РК) Бургас, РК Бургас-Пиргос, РК Бургас-Приморие, РК Пловдив-Филипопол, РК Русе, РК Русе-Дунав и РК София-Възраждане, съвместно с Д2100-Италия, РК Истамбул-Йеникьой, Д4590-Бразилия и Д4310-Бразилия, организират безплатни профилактични прегледи за предпазване от инсулт. Прегледите се извършват от лекари-доброволци с апаратура, закупена със средства от Фондация Ротари в рамките на Глобален Грант GG1756342 Rotary: No Stroke Bulgaria.

Към днешна дата, в рамките на Глобалния грант са проведени 11 прегледа в 2 града – София и Благоевград. Прегледани са близо 500 бенефициенти потенциално застрашени от инсулт. Доставени са 4 комплекта екипировка за скрининг. Всеки комплект се състои от еходоплер и електрокардиограф, производство на фирмата General Electric.

Top